Alt om K-Beauty

Det er nok få personer i Sverige som har så god kunnskap om den koreanske skjønnhetskulturen og de galne trendene som smålandske Linn Wellar har. I dag er Linn og hennes team distributører av hele 20 ulike koreanske hud- og sminkemerker som de distribuerer til hele 8 ulike land. Og også Lyko selvfølgelig (vi er jo nesten et eget land, kremt..). Linn har kunnskap om alle rare koreanske trender, ingredienser og nye produkter - men Linn, du som er K-Beauty ekspert, fortell oss, hva er EGENTLIG K-Beauty? Må man kun bruke snegleslim og 11-trinnsritualer?

01 nov, 2018

 

- K-Beauty er en livsstil, en væremåte som handler om at man tar vare på huden sin men også innsiden. Det koreanske folket er generelt sett stresset og jobber mye, men hvor de enn befinner seg så gir de seg selv et kvarter på morgenen og et kvarter på kvelden til å utføre rutinen helt alene. Luksuriøs ME-time å starte og avslutte dagen med. Ofte plasseres et skrivebordslignende bord i hjemmet hvor rutinene skjer. Rutinene innledes og avsluttes med en kopp varm te for å få igang kroppen innenfra på dagen og deretter forberede kroppen for søvn på kvelden. Å gi noen en klem er fantastisk og varmende, i den koreanske rutinen gir en seg selv kjærlighet hver dag. Det er en del av den koreanske lære som jeg virkelig liker, sier Linn.

Hvordan er synet på skjønnhet i Korea sammenlignet med i Norden?

- Det sitter i folkesjelen! Her brukes det mer penger på hudpleie enn klær, man går på spa omtrent en gang i uken. Fordi skjønnhet er så sterkt koblet til hvordan man har det er det en væremåte. Som at vi spiser frokost nesten. Koreanske menn legger mer penger på hudpleie enn menn noe annet sted i verden. Hudpleie er sjelepleie rett og slett.

Linn Weilar

Hudpleie er sjelepleie rett og slett.

 

 

 

 

 

 

 

Er det sant at K-beauty innebærer en 11-trinns rutine for hudpleie morgen og kveld?

- Absolutt, den kan til og med være enda lenger. Rengjøringsprosessen kan innebære tre trinn, men minimum to, en såkalt dobbelrengjøring hvor man med olje rengjør sminke og med en skumrengjøring fjerner smuss. Deretter gir man huden fukt og punktbehandler de områder som har spesielle behov. Det gjør du med toner, essens, ampuller, sheet masks, fuktighetskrem og til slutt en sovemaske på kvelden eller solfaktor med høy SPF på dagen. For ikke å glemme at man har med seg en mist i vesken gjennom dagen slik at man når som helst kan tilføre fukt til huden, sier Linn.

 

 

Jeg blir matt bare av å lese alle trinn som skal gjennomføres. Men selve ritualet virker som det er like viktig som produktene alene, altså hvordan du bruker produktene og i hvilket trinn de havner etter hverandre for å få maksimal effekt. Det er f. eks viktig at du bruker en sheetmask etter serumet og ikke på godt rengjort hud som vi har lært oss hjemme i Norden. Du bør også ta av deg masken før den tørker så du ikke får motsatt effekt og fukten suges ut av huden igjen.

- K-Beauty handler også om at hver kvinne og mann skal ha råd til en hudpleierutine og derfor er prisen også betydelig lavere enn hva vi kanskje er vant til. Iblant kan man tenke at man blir lurt av franske dyre merker, sier Linn. - Produktutviklingen har kommet mye lenger i Korea og de er utviklede med mye mer moderne teknikk. Jeg vil tippe at de ligger ca. 20-30 år foran med sin teknikkutvikling enn Europa.

 

Vi har jo hørt om snegleslim, gull og vepsegift i Koreansk hudpleie. Men finnes det bare helt tulne ingredienser eller hva er det som er unikt med K-Beautys ingredienser?

- Huden er jo som kjent kroppens største organ, så i Korea mener de at det som gir næring til kroppen også gir næring til huden. Derfor ser vi blant annet mange ansiktsmasker med for eksempel gulrot og blåbær. Egg er en vanlig ingrediens i koreansk hudpleie. Merker som Too Cool For School har en egen serie med base av eggehvite. Andre ingredienser er Bjørkesevje som er en erstatter for vann. Honning, Gotu Kola og Ginseng er andre. Gull er en ingrediens som er blitt brukt fra urtiden, samme med rensende kull. For ikke å glemme snegleslim, eller sneglefiltrat, som er en svært anerkjent ingrediens for sin evne til å fukte, virke anti-aging, antibakterielt og beroligende for huden, sier Linn.

Men er det virkelig bra å bruke så mange produkter samtidig? Blir det stor forskjell på hygienen ved å bruke 11 produkter sammenlignet med kanskje 3 stykker som vi ofte gjør hjemme?

Det rungende svaret er JA! K-Beauty handler om tre viktige deler og det er rengjøring, fuktighet og å beskytte huden mot solen. Å fuktlegge huden i flere trinn i stedet for ett gir huden flere muligheter til å ta til seg fukten, og er huden fuktighetsrik har den det mye bedre rett og slett, mer motstandskraftig og mindre utsatt for nye linjer i ansiktet. En Glow som koreanerne ville sagt! Kanskje du er fetere i T-sonen og trenger pleie for fetere hud der, mange er tørrere på kinnene og da kreves det en annen behandling akkurat der. Jeg personlig har hatt voksenakne tidligere samt mild rosacea på kinnene - dette har jeg knapt problemer med i dag så jeg er overbevist om dens eksellens, sier Linn.

 

 

Dette er jo kjempespennende! Kan du nevne de fem største trendene innen K-Beauty?

1) Sheet masks!  

Disse herlighetene gir en veltrengt 20 minutters avkobling og fukttilførsel og vil bare fortsette å trende. Boblemasker. Innovative dyremasker som forteller når du skal ta de av. Sheetmaskene fra Holika Holika prydes av en gammel panda når den påføres og etter 20 minutter har den blitt en ung panda og da er det på tide å ta den av!

2) Mul-Gwang på koreansk eller glas-skin.

Akkurat som navnet tilsier skal huden etterligne glass. Feilfri, transparent og full av glow! Må derimot ikke mistolkes med sminke, dette handler om å fuktlegge i flere steg for å skape hydrering og ikke å forme looken med BB-Creams eller lignende.

3) Hudpleie + sminke = sant.

Såkalt skindation. Flere hybrider hvor hudpleie og sminke blir ett og samme produkt. BB-creams, CC-creams m. fl. er eksempler på dette. Kanskje vil en foundation inneholde sunne virksomme ingredienser som bjørkesevne eller kollagen. En leppestift som jobber aktivt mot tørre lepper mm. Et serum som også er en primer osv.

4) Hjemme-spa, modeling-masker eller såkalte gummimasker

 

hvor du blander masken hjemme er en voksende kategori. Her ser vi også at man gjerne gjør det sammen med en venn og deler hyggen med noen!

 

5) Et nytt fenomen er at koreanske kvinner ødelegger sminken rebelsk mot sosiale forventninger om at kvinner skal se perfekte ut.

 

Feminisme og å være fin for sin egen skyld er en heftig kraft som begynner å vise seg i et land som ellers er ganske så konservativt.

 

 Hvilke er de mest unike, “rare”, skjønnhetsproduktene du har støtt på? Noen som ikke ville “fungert” i Norden fordi de er for rare?

 

- Utviklingen i Sør-Korea går med rakettfart så hver gang jeg er der møter jeg på nye innovasjoner. Ofte spennende, men iblant for merkelige. Sist testet jeg en øremaske, dvs. en sheet mask for ørene. Jeg tviler på at det blir en bestselger her hjemme. Så er det den generelle bleke looken som koreanerne har som jeg ikke tror vi vil tilegne oss, dvs. at det anses som vakkert at huden er så lys som mulig.

 

Sist testet jeg en øremaske, dvs. en sheet mask for ørene. Jeg tviler på at det blir en bestselger her hjemme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vet du hva som blir det neste fra Korea?

- Mildere produkter for mer sensitive hudtyper. Koreanske produkter går også fra å være Hello Kitty-lignende søte forpakninger til mer moderne utseende. Hudpleieredskaper tror jeg også vil bli neste store “must have”. Her ligger Korea langt foran i utviklingen. Water peeling-apparater vil snart være inventar i alle kvinners baderomsskap!

OK Linn, som ekspert: Hvilke er dine topp 6 K-Beauty produkter?

 

1)  Et enkelt førstevalg, rengjøring fra E Nature, som starter som oljerengjøring og ved massasje blir til et rikt skum.

2) Ultrasmooth Double Serum! Trykk på knappen og to ulike serum kommer ut, et som punktbehandler og som holder over tid. En klar favoritt!

3) De veganske maskene med soyablad i stedet for bomull er tynne, nedkjølende og svært virksomme.

 

 

 

4) Jag dobbeltmasker, én med sheet mask og med en modeling mask nedenfor.

5) Verdens beste BB-Cream i alle kategorier. Foundation, dagkrem og høy SPF i ett.

6) For deg som vil få skikkelig fuktighet, 5-in-1 krem inkludert toner, ansiktskrem, serum, øyekrem og maske i én og samme krem.

 

 

Hvilke steg bør man ikke droppe i den koreanske rutinen?

Rengjøring, en god fuktighetskrem og solfaktor. Nå som det er kaldere anbefaler jeg også et virkende serum og essence water.

 

Jeg synes også at man skal ta rutinen på alvor og starte den med en varm kopp te og gi seg selv den egentiden. Det er vi verdt.

OK, jeg er kanskje overbevist og litt keen på å teste… men hvordan kommer jeg i gang med K-Beauty?

 

- Du finner ut hvilken hudtype du har og velger produkter deretter. Du trenger heller ikke å sjokkere huden ved å starte rutinen med 10-11 trinn med en gang, men start med 5 og øk suksessivt. Jeg synes også at man skal ta rutinen på alvor og starte den med en varm kopp te og gi seg selv den egentiden. Det er vi verdt, sier Linn.

 

 

av: krizz norman

 

01 nov, 2018

Gi din mening om artikkelen

Vurderinger & anmeldelser

Skriv en kommentar
Legg til bilder

Bli den første til å omtale denne artikkel

Følg oss

Kundeservice

Vårt kundesenter er her for deg. Du kan få svar på alt fra hvordan man betaler til hvilken shampoo som er best for ditt hår. Spør heller for mye enn for lite, ingen spørsmål er for dumme. 

ÅPNINGSTIDER:

Chat 
Man-Ons 9-18
Tor-Fre 9 - 16

Telefon: +47 23 65 14 60 
Man-Ons 9-17
Tor-Fre 09-16

Mail:  Kundesenter@lyko.no  

Copyright 2019
Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Dette kan gjøre at noen funksjoner ikke fungerer som de skal.