Blått lys: Hvordan det påvirker hudens aldring og hvordan du beskytter deg

Ifølge flere undersøkelser fra National Center for Biotechnology Information tilbringer vi mer enn 10 timer per dag foran ulike skjermer. Vi jobber, tar selfies, bestiller fastfood, ser på en serie på bussen på vei hjem fra jobb. Ja, nesten konstant ser vi på en skjerm fra et digitalt apparat. Kombinerer vi dette med eksponering av UVA-/UVB-stråling fra solen kan det føre til hudskader. Forskning viser nemlig at blått lys kan penetrere dypere ned i huden enn “den farlige” UVB-strålingen og trigge skader som fører til rynker, slapp hud, hyperpigmentering og andre alderstegn. Hvordan kan DU beskytte deg når SPF ikke hjelper?

28 jan, 2019

Ulike strålinger og hvor du finner dem

 

Vi VET jo at solens skadelige stråler som inneholder UVA og UVB er kjempedårlige for hudens alle lag (selv om D-vitaminet som genereres i kroppen er topp), spesielt om du brenner deg eller er lenge ute i solen kan det bli skader på huden, vi får pigmentflekker, fine linjer og rynker. UVB (tenk på B som i “Burn”) er den strålingen vi brenner oss av, og UVA (tenk på Aging) er den strålingen som finnes i solarium og får huden til å bli brun men samtidig får huden til å eldes raskere. Vi har også UVC-stråling, men den stoppes av jordens atmosfære.

 

Deretter finnes det en type stråling som heter IR. IR står for InfraRødt og IR-stråler penetrerer huden dypere enn både UVA- og UVB-stråler. IR passerer både epidermis og dermis og går rett ned i det subkutane laget. Det er IR som gjør at du føler varme fra solen, men også den strålingen som genererer mest frie radikaler som bryter ned huden og får den til å eldes.

 

Lysspekteret

 

- Lysspekterets ulike farger vises tydelig i regnbuens bånd av ulike farger. Det går fra lilla til rødt. Alle fargene sammen danner det synlige, hvite lyset, som gjør at vi ser verden rundt oss som vi gjør. De ulike fargene har ulike bølgelengder og ulik energi som påvirker oss på ulike måter. Solens UV-stråling (UVA, UVB) ligger utenfor spekteret med det hvite synlige lyset. Den tilhører det usynlige lyset og kan ikke sees av oss. Det synlige lysets bølger måles i nanometer (en milliarddels meter), på en skala fra ca. 390 nn til 780 nn. Det blå lyset ligger mellom 400-500 nn på skalaen. Korte lysbølger har høyere energi og de lengre bølgene mindre energi, sier Irene Von Arronet som blant annet foretrekker Annemarie Börlinds produkter.

 

SPF fungerer som beskyttelse på huden mot både UVA, UVB og IR. Men hva er da blått lys?

 

Det er en ganske ny, vitenskapelig oppdagelse at lyset fra skjermene våre faktisk kan være skadelig for oss og huden vår. Denne oppdagelsen kalles iblant for “digital aldring” og kommer fra alle de apparater vi har som genererer det blå lyset. Blått lys eller Blue Light er et tydelig blålilla lys som også kalles for High Energy Visible Light, ofte forkortet til HEV. Det blå lyset har korte bølger med høy energi og trenger dypere ned i huden enn både UVA og UVB, helt ned til underhuden. HEV finner du OGSÅ i sollys, så det er ikke helt “man made”, og ikke bare fra skjermer.

Overeksponering av blått lys kan fremskynde oksidasjonsprosessen i huden. Det betyr at lyset kan fremkalle inflammasjoner og skader i hudbarrieren, som så kan resultere i for tidlig aldring, ujevn hudtone, matthet, pigmenteringer, fine linjer og rynker.

 

Alt UV-lys er skadelig i høye doser, også for øynene våre. Skjermstråling påvirker også søvnhormonet melatonin og bruk av blålysstrålende skjermer på kvelden er koblet sammen med søvnproblemer.

 

Er blått lys bare dårlig?

Det er faktisk det blå lyset som gjør at himmelen vår er blå og i hudbehandlinger brukes konsentrert blått lys for å motvirke akne.

Høyere beskyttelse

 

Men den økte eksponeringen gjør at vi må beskytte oss mer og det stiller også høyere krav til hudpleien og utviklingen innenfor hudbeskyttelse.

 

Antioksidanter er viktige for å beskytte huden. Det finnes også en spesiell form av lutein som har som effekt at det absorberer det blå lyset, sier Iréne Von Arronet til nettstedet Kurera.se. - Antioksidantrike vegetabilske oljer og beskyttende ingredienser som bisabolol, E- og A-vitamin kan også gi beskyttelse mot de negative effektene av det blå lyset. På innsiden er det bra å fylle på med en kost rik på fiber og naturlige antioksidanter.

 

- Det kan være bra å også bruke beskyttelse innendørs om du tilhører de med mye skjermtid og mye unaturlig lys, men vanlig solbeskyttelse med UVA- og UVB-filter hjelper ikke for å beskytte mot det blå lyset, mener Iréne.

 

Annemarie Börlind lanserte nylig ansiktsoljen 3 in 1 Facial Oil. En ansiktsolje med plusseffekt av antioksidanten Lutein. Luteinet blokkerer det blå skjermlyset fra mobiler, nettbrett, TV-skjermer, lysrør og LED-lights. Det kan ved overeksponering forårsake tørr, rød og sprukken hud. 1 in 1 Facial Oil består av fine vegetabilske oljer, rike på A-vitamin, Omega-fettsyrer og E-vitamin.

 

- Oljen kombinerer egenskapene anti-aging, antioksidant og anti-blått lys, sier Iréne Von Arronet.

 


Hvordan påvirker blått lys huden vår?

 

- Blått lys har vist seg å påvirke vår cirkadiske rytme, som kan føre til dårlig søvn, som igjen kan påvirke hudens utseende. Mens de langsiktige effektene av blått lys ikke er kjente, har visse studier koblet hyperpigmentering og skader på kollagen og elastin som bivirkninger av omfattende eksponering av blått lys, sier bareMinerals opplæringsansvarlig Anna Löhnqvist.

 

bareMinerals har derfor utviklet Complexion Rescue DefenseTM Radiant Tint Protective Moisturizer, en farget dagkrem som gir både beskyttelse, glød og utjevning. Formelen med kakaoekstrakt beskytter mot både blått lys (HEV) fra datamaskiner og mobiltelefoner, mens sukkermolekyler stopper skadelige partikler. SPF 30 (mineral) beskytter mot “vanlig” UV-stråling i tillegg.


Hva skjer i huden ved langvarig eksponering?

 

- HEV-lyset slipper ut frie radikaler som har en negativ påvirkning på cellene. Det forårsaker digital hudaldring som kan forårsake linjer, pigmenteringer og akne. For hudaldringen er det like farlig som UVA-stråler. Blått lys trenger dypt inn i huden og kan skade hudceller, sier Lisa Halldén, Hudpleieekspert i Babor.

 

- SKINOVAGE er Babors hverdagsluksusserie som er inspirert av den nyeste forskningen innenfor epigenetikk (DNA) og inneholder et nytt, spesifikt Power Peptide som er en ny, hudvennlig versjon av Bidronninggelé som aktiverer cellefornyelse og styrker cellene. Under Skinovage finner du serien Vitalizing som både booster hudens metabolisme og tilfører energi til fornyelsesprosessen samt inneholder kakaopeptider, sakkarider og polyfenoler i et kompleks som Babor kaller "Blue Light Protect". Komplekset beskytter mot for tidlig hudaldring forårsaket av UV-lys og digitalt, blått lys ved å fange inn frie radikaler, sier Lisa Halldén.

 

Å bruke alt fra kakaoekstrakt til antioksidanter og fettsyrer i hudpleie for å stoppe det blå lyset er sikkert suverent. Men om du ikke er interessert i å endre hele hudpleierutinen din, eller har GLEMT beskyttelse, finnes det en veldig smart mist som du kan bruke for å sikre deg.

- Antioxidant Hydrating Facial Mist er en kjølende ansiktsmist som fukter og fresher opp huden gjennom dagen. Den aktive ingrediensen er ekstrakt fra hvit høstingefær, en blomst som vokser på Madagaskar. Ekstraktet er en kraftfull antioksidant som styrker hudens evne til å beskytte seg selv mot frie radikaler og oksidativt stress, blant annet forårsaket av blue light. Misten inneholder også hyaluronsyre, som binder fukt til huden, og vitamin C, som kvikker opp og gir glød. Den fikserer i tillegg sminke og er med sine 100 ml perfekt størrelse for håndbagasjen på reisen, sier Elinor Edberg, brand manager på Indy Beauty.

 

Av: skönhetsredaktör krizz norman 

28 jan, 2019

Gi din mening om artikkelen

Vurderinger & anmeldelser

Skriv en kommentar
Legg til bilder

Bli den første til å omtale denne artikkel

Nyheter og tilbud

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Følg oss

Kundeservice

Vårt kundesenter er her for deg. Du kan få svar på alt fra hvordan man betaler til hvilken shampoo som er best for ditt hår. Spør heller for mye enn for lite, ingen spørsmål er for dumme. 

ÅPNINGSTIDER:

Chat 
Man-Ons 9-18
Tor-Fre 9 - 16

Telefon: +47 23 65 14 60 
Man-Ons 9-17
Tor-Fre 09-16

Mail:  Kundesenter@lyko.no  

Copyright 2019