ALT du har lurt på om parfymer! VI LOVER!

Parfyme kan virkelig få humøret til å stige, være en følgesvenn, et afrodisiakum eller noe som tar deg tilbake til diskoteket på ungdomsskolen. Dufter finner du konstant og overalt i livet, men hvorfor vil vi lukte som roser og ikke grillet kjøtt? Hvor mye påvirker duften når vi velger partner og hvordan får vi disse flyktige eteriske oljene til å bli på huden hele dagen? Dette og mer vil L’Oréals parfymeekspert Danial Ahmad svare på!

05 feb, 2019

Danial har akkurat tatt over som Category Manager for duft på L’Oréal. Det er en prestisjefull tjeneste som krever en nese av rang. Hvordan har din interesse for duft oppstått?

 

- Jeg ble interessert i dufter som liten, takket være mamma. Jeg var fascinert av hennes, faktisk veldig sjenerøse, kolleksjon av parfymer. Jeg lurte alltid på hvorfor hun valgte ulike dufter avhengig av hva hun skulle? Etter en stund begynte jeg å forstå logikken bak valgene. Så fort jeg hadde spart opp egne penger kjøpte jeg parfyme, og det var nesten det eneste jeg ønsket meg i bursdagsgave. Så, at jeg i dag får jobbe med dufter og med mennesker som forstår seg på dufter, og med disse fantastiske parfymemerkene, det er en livslang drøm som har gått i oppfyllelse, sier Danial.

Det må være fantastisk å vite så mye om dufter og ulike noter. Men for en person som ikke kan så mye om duft, hvordan skal en som meg finne den perfekte duften for akkurat meg? Hva er enkleste måte?

 

- Først er det viktig at du vet NÅR du skal bære duften. Er det for hverdagsbruk på kontoret? Er det for en kveld ute med venner? En date? Jeg mener en bør ha en liten parfymegarderobe, en duft for hver anledning. Et eksempel er å velge en parfyme for kontoret/jobben. Den duften bør jo være diskré, fresh og sitte “nært kroppen” og ikke ta over for mye. Men for en kveld ute vil du kanskje ha en duft som er søt, krydret og en duft som “tar for seg” og “makes a statement”. Så kan du OGSÅ ha en signaturduft som du velger å ta mer eller mindre av avhengig av anledning, en du kan styre styrken på ved å regulere mengden du bruker, sier Danial.

- Jeg vil også råde deg til å tenke “hvordan vil jeg at parfymen skal få meg til å føle”. Altså hvilket humør vil du få av duften. Ulike dufter har en tendens til å føre deg til ulike steder, ulike humør og så videre. Et eksempel er at en parfyme du kjøper kanskje brukes på ferien på Bali når du går langs stranden og ser på solnedgangen med din elskede. Når du kommer tilbake til kalde Norden vil jo denne parfymen umiddelbart trigge minnene dine tilbake til den stunden og den følelsen, sier Danial.

Så dofter spelar en väldigt aktiv roll när vi väljer vår partner

 

Nye studier viser jo at duft er veldig viktig når vi velger vår partner, hva er dine tanker om dette fenomenet?

- Tja, det er faktisk grunnleggende slik som vi mennesker er designede til å fungere. En prosess for å underbevisst bli tiltrukket av din “bedre halvdels” feromoner. Har du noensinne brukt kjærestens t-skjorte og følt deg trygg og omfavnet i den? Om du svarer JA på det spørsmålet skylder vi på feromonene. Så dufter spiller en veldig aktiv rolle når vi velger vår partner. I enkelte tilfeller kan dette dessverre være diffust og da kan en skikkelig god parfyme skynde på hele prosessen i stedet. For å lukte godt er generelt svært attraktivt for oss mennesker. Og takket være alle de parfymene som er tilgjengelige for oss kan en skikkelig herlig parfyme forvandle en skikkelig “Average Joe/Jane ” til en utrolig attraktiv gutt eller jente, sier Danial.

 

Og det fører oss selvfølgelig inn på neste spørsmål som er: Hvorfor finnes det ulike “herre- og dameparfymer” og hva er den største forskjellen? Hvorfor har de forskjellig duft?

- Jo, altså, en duft er en duft. En duft har jo ikke et kjønn eller noen regel om hva som gjør akkurat DEN til en mannlig eller kvinnelig duft. Parfymer er veldig subjektivt til hva DU liker, så om du er en jente som liker en typisk “mannlig” parfyme - JA DA VELGER DU DEN! Men, når vi snakker om “mannlige” og “kvinnelige” parfymer nå så mener vi som oftest at en mannlig parfyme har mer noter av krydder og tre enn en kvinnelig duftkomposisjon, sier Danial.

Men varför är det så att vi ska dofta som blommor och trädgrenar och inte som kanske sommargrillat kött, sushi eller en ny teveapparat?

 

Men hvorfor er det slik, tror du? At vi skal lukte som blomster og trær og ikke som for eksempel sommergrillet kjøtt, sushi eller en ny TV?

- Jeg svarer på dette med et scenario. Det er lunsj og du er ganske sulten. Tenk deg at du går forbi noen restauranter og du kjenner duften av den fantastiske maten de lager der. Du bestemmer deg for å gå inn, du spiser og forlater restauranten god og mett. Samme duft som fikk deg til å gå inn er plutselig ikke så attraktiv lenger. Det er kanskje til og med slik at du føler deg litt uvel av samme duft. Og slik fungerer vi mennesker! Men, av en eller annen grunn blir vi aldri lei av duften av nyutsprungne blomster på en eng, aromaen av tre når vi går i skogen eller duften av regn etter noen solfylte dager. Du kan jo lett bli i disse miljøene i flere timer uten å bli lei eller uvel av duften. Du syns fortsatt at det lukter godt. Det er stor forskjell, sier Danial.

 

Hva er de største feilene folk gjør når de kjøper parfyme?

 

- Jeg tror den største feilen er at man kjøper en parfyme rett etter at man har sprayet den på huden og synes at den lukter godt. Du bør alltid la duften puste litt og lukte på den igjen senere og se om du fortsatt liker den. Om du også sprayer duften på en parfymeremse og bestemmer deg etter det kan det senere bli en stor forskjell når du så sprayer den på huden din, sier Danial.

 

- Det har også blitt en trend å kjøpe samme parfyme som vennen din har. Der vil jeg virkelig tipse deg om å være litt mer original. Det er selvfølgelig ikke FEIL å ha samme parfyme, men dufter blir helt ulike avhengig av hva slags hud man har, så parfymen kan lukte helt annerledes på deg enn den gjør på vennen din. Så, prøv den på deg selv først, før du kjøper den, sier Danial.

 

Hva er ditt beste tips for at duften skal holde på huden hele dagen?

- Jeg har fire tips:

1) - Min tommelfingerregel er å finne rett antall “pump” på parfymeflasken. Start med et lavere antall og spray flere ganger eller færre når du merker hvilken effekt de får.


2) - Et godt triks er å bruke en body lotion og så spraye favorittduften din over den, da holder den bedre fast på huden ved hjelp av fettet og fukten i lotionen. En del merker har jo også samme duft på body lotionen som på parfymen og da er det et godt tips å bruke dem sammen for å forlenge og forsterke duften.

3) - Layering. Å spraye først, la tørke litt og deretter sprayer du igjen på samme sted.

4) -  Plasser parfymen der blodet pulserer nært huden, som på siden av nakken, på innsiden av håndleddene, innsiden av albuen osv. Også bak ørene, på brystkassen og på baksiden av nakken, og dette høres kanskje rart ut, men på baksiden av knærne! Der er huden varm og du vil etterlate et herlig duftspor etter deg når du går rundt. Vær oppmerksom på at du ikke trenger å spraye på ALLE steder samtidig, test ut de som fungerer best for deg. Dufter med trenoter har en tendens til å sitte lenger på huden sammenlignet med dufter som har sitrusnoter. Og spray ikke parfyme på klær, det kan lage flekker. Parfyme er laget for hud og ikke stoff, sier Danial.Hvorfor lukter parfymer annerledes på ulike personer?

 

- Det er mange årsaker til dette og jeg skal ikke gå inn på molekylnivå, men det har å gjøre med små ting som hvilken del av verden du lever i, i hvilke forhold, hva du spiser, er klimaet varmt, kaldt, fuktig, tørt osv. Forskjellen ligger også i hvilken hudtype du har, er den tørr eller oljete, pH-verdi, oksygennivå osv. I bunn og grunn har det med hvordan huden reagerer med notene og kjemikaliene i parfymen å gjøre. En del parfymer kommer kanskje bare frem med noen noter på huden din, mens andre kan vise sitt fulle register.

- Et personlig eksempel er Acqua di Gio Profumo (en fantastisk duft!). På min hud blir den ganske krydret, men på min venns hud kan du knapt kjenne noen krydderinnslag. Det er kjempespennende, sier Danial.

Hvilke er dine tre favorittparfymer AKKURAT NÅ?

- Å, så vanskelig å velge. Jeg har en lang liste. Men her er tre av mine favoritter: Yves Saint Laurent L'Homme Intense EdP, Y EDP – Yves Saint Laurent og Armani Code Profumo – Giorgio Armani.Av: skönhetsredaktör krizz norman05 feb, 2019

Gi din mening om artikkelen

Vurderinger & anmeldelser

Skriv en kommentar
Legg til bilder

Bli den første til å omtale denne artikkel

Nyheter og tilbud

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Følg oss

Kundeservice

Vårt kundesenter er her for deg. Du kan få svar på alt fra hvordan man betaler til hvilken shampoo som er best for ditt hår. Spør heller for mye enn for lite, ingen spørsmål er for dumme. 

ÅPNINGSTIDER:

Chat 
Man-Ons 9-18
Tor-Fre 9 - 16

Telefon: +47 23 65 14 60 
Man-Ons 9-17
Tor-Fre 09-16

Mail:  Kundesenter@lyko.no  

Copyright 2019