Hvite prikker, harde små nupper…Hva er milier?

Hvite nupper som absolutt ikke kan klemmes. Små kuler under huden som verken er en kvise eller en hudorm. Og rundt øynene! Ta det med ro. Det er bare milier - og vi vet ALT!

26 okt, 2022
17 liker
Milienes verste fiende: Elin Bauge, hudterapeut by day, miliekriger by... også day.

Plutselig en dag klør det litt ved øyet. En liten gulhvit prikk har kommet til syne under huden. Den er hard. Og litt ekkel. Men den er helt umulig å klemme! Aaahh! Hva skal jeg gjøre? Elin, hjelp meg!

 Hahah, du har fått en milie! Milier (eller milium) ser som oftest ut som små prikker, bobler, kuler eller nupper, ofte gulhvite i fargen.

 

Dette forteller Elin Bauge, som er hudterapeut på Lyko. Elin kan du treffe ved å ta kontakt med Lykos fantastiske kundeservice med eventuelle spørsmål om hud (eller alt annet også egentlig). 

 

Hvorfor får man milier?

 Milier oppstår når kroppen ikke kan eksfoliere eller bli kvitt døde hudceller på riktig måte. Da kan de hudcellene som egentlig skulle forsvunnet bli værende og feste seg i hudens ytterste lag. Dette fører til små cyster som er fylte med keratin og talg.



 Bilde før og etter miliebehandlinger på Stora Salongen i Hässleholm, Sverige


Hva forårsaker milier?

 

Hva er det som gjør at huden ikke kan eksfoliere seg?

 Det handler egentlig om at huden prøver å reparere seg selv, men det går litt galt.

Du kan få milier av:

  • for kraftig eller feil hudpleie for hudtypen din
  • for tørr hud
  • for fet hud
  • overdrevet soling
  • komedogene (poretilstoppende) ingredienser
  • eksem og andre hudtilstander

 

Hva består milier av? Hvorfor kan jeg ikke klemme dem?

 Milier er harde, hvite talgklumper som er blitt dannet av sebum og døde hudceller. MEN! Å prøve å klemme eller presse dem ut vil absolutt ikke fungere! Milier er rett og slett for harde for at noe skal komme ut, og de har heller ikke en naturlig åpning. Klarer du likevel å trykke så hardt at den tømmes, kan det forårsake arr i huden - så prøv å motstå fristelsen!

 

Hvor får man milier?

 

Hvor på kroppen kan milier oppstå?

– Det er mest normalt å få milier i ansiktet, rundt øynene og haken, men også på andre deler av kroppen. Utenom ansiktet er det nok underlivet som anses som mest normalt område å få de hvite prikkene. Jeg har til og med en milie på brystvorten.

Bilde før miliebehandling fra Skövdekliniken, Sverige.


Dersom jeg får milier på kinnene og i pannen, tyder det på noe spesielt?

– Dukker det opp milier i pannen og på kinnene vil jeg anbefale å ta en prat med en hudlege eller en hudterapeut for å avgjøre om det er akne eller milier. Når milier dukker opp på kinn og i panne, kobles det nemlig til både stress og hormonell ubalanse, så problemet kan gå litt dypere og du bør snakke med en ekspert!

 

Riktig krem hjelper

 

Hva skjer hvis jeg får milier rundt øynene, hva kommer det av?

 Milier forekommer som oftest under øynene, men fortvil ikke! Jeg anbefaler å bruke en øyekrem som er spesielt utviklet for å øke den tynne hudens fasthet. Kremen hjelper til med å øke blodsirkulasjonen rundt øynene, og da settes prosessen med nye hudceller i gang, samtidig som huden får den fuktighet den trenger.

 

 

Hvordan behandler jeg milier?

 

Ok, men nå som du snakker om harde kuler som ikke kan fjernes... Er milier farlig?

  Milier er absolutt ikke farlige! Men, de kalles også for miliecyster, noe som gjør at det høres skremmende ut. Det er det ikke. Irriterende derimot, absolutt. Du kan behandle milier på en salong, hos en hudterapeut eller hudlege. De har flere ulike metoder for å fjerne milier, varmepenn, skalpelltømming, steril lansett eller med en nål.

Kan jeg få bort milier selv?

  Du bør helst ikke prøve å ta dem bort selv, det vil antakeligvis bare føre til tårer! Vet du allerede at du lett får milier, vil jeg anbefale å bruke en peeling en gang i uken. Det hjelper til med cellefornyelse, samt å bli kvitt døde hudceller, sier Elin og fortsetter:

 

  For at de ikke skal oppstå i det hele tatt, kan du sørge for at du har en god hudrutine tilpasset for deg og... ja, drikk mye vann, mosjoner litt og spis litt sunt i blant osv.

 

 

Produkter som forebygger milier

Kan du tipse om noen gode produkter som kan brukes for å forebygge milier?

  Ja, selvfølgelig! Disse milde peelingene er favorittene mine! De holder hudens cellefornyelse i gang og hjelper til med å fjerne døde hudceller slik at de ikke tetter igjen og fester seg.


 

Gi din mening om artikkelen

17 liker

Vurderinger & anmeldelser

Skriv en kommentar

Bli den første til å anmelde denne artikkelen