Lykos hudpleieleksikon: Lær deg alt om syrer

AHA, BHA, PHA… det er forkortelser på syrer som brukes i hudpleie. Men hva er det, og hvordan fungerer de? Les alt om syrer i hudpleie og hvilken DU skal satse på!

27 mai, 2021
25 liker

Vi elsker hudpleie! Ingenting er så fantastisk som når huden er i balanse, og når du har funnet produkter som fungerer, som gjør at huden din har det bra. Vår nye artikkelserie Lykos hudpleieleksikon handler om de mest populære hudpleieingrediensene og hva de gjør. Først ut er syrer!

Du som er litt hudpleieinteressert har kanskje hørt om at syrer er en effektiv måte å forandre huden din til det bedre på. Men det gjelder å vite hvilken syre som passer for deg, og passe på slikt som kan være for sterkt eller ikke passer huden din. Hvilke syrer har vi, og hva gjør de? Det skal vi ta opp sammen med Natalie Rahimpour, farmasøyt på Lyko.

Natalie Rahimpour er farmasøyt på Lyko.

 

Det du vil vite om AHA-syre

Hva er AHA-syre?

AHA er en forkortelse for Alpha Hydroxy Acid. Som oftest når du har kjøpt en AHA-syre for hjemmebruk (for eksempel en krem eller en maske), er det enten glykolsyre eller melkesyre. AHA-syrer kalles også for fruktsyrer da de stammer fra frukt og grønt. Glykolsyre forekommer for eksempel naturlig i sukkerrør.

Hva gjør AHA-syre?

–  AHA-syre hjelper huden med å bevare fuktigheten, og kan derfor glatte ut rynker og linjer ved å fjerne de tørre, døde hudcellene slik at ny frisk hud med glød kan tre frem, forteller Natalie Rahimpour.

Hvem passer AHA-syre for? Hvem skal unngå det?

–  Takket være sine eksfolierende og cellefornyende egenskaper, passer denne syren til deg som har normal eller tørr hud, og du som vil ha anti-age i hudpleierutinen din. Den passer også for deg som vil jobbe på pigmenteringer og solskader. Har du ekstremt tørr og sensitiv hud, med for eksempel rosacea, eksem eller psoriasis, er dette ikke syren for deg.


Det du vil vite om BHA-syre

Hva er BHA-syre?

Beta Hydroxy Acid, eller BHA-syre, kalles også salisylsyre. BHA kommer ikke fra frukt, men et tre som kalles hvitpil. Du kjenner kanskje igjen ordet salisylsyre, som også brukes for å lage smertestillende tabletter som aspirin.

Hva gjør BHA-syre?

–  BHA-syren er den syren som "rydder" i porene kan du si. Den er fettløselig og trenger derfor lettere ned i porene, og løser opp talg samtidig som den eksfolierer.

Hvem passer BHA-syre for? Hvem skal unngå det?

–  Den passer helt klart for den fetere hudtypen som lett får hudormer og urenheter, eller som er akneutsatt. Den jobber mer på dypet og har antiinflammatoriske egenskaper, samtidig som den beroliger. Den virker også på fine linjer og rynker, ujevn hudtone og solskader, forklarer Natalie og fortsetter:

–  Hvis du ikke har kombinert, uren eller akneutsatt hud, men heller mer tørr og sensitiv hud, skal du avstå fra BHA da den kan oppleves som uttørkende og irriterende.

Det du vil vite om PHA-syre


Hva er PHA-syre?

PHA er en forkortelse for Poly Hydroxy Acid, og har større molekyler enn AHA- og BHA-syre, noe som gjør at den penetrerer huden langsommere og ikke er like kraftfullt eksfolierende. De vanligste PHA-syrene er glukonolakton og laktobionsyre.

Hva gjør PHA-syre?

–  PHA er syren som gir fuktighet! Det er en mildere syre som mykgjør, gir glød, samtidig som den rengjør og virker anti-aging, sier Natalie Rahimpour.

Hvem passer PHA-syre for? Hvem skal unngå det?

–  Den er effektiv uten å irritere, og passer derfor for sensitiv hud. PHA fungerer også som anti-age da den er en effektiv antioksidant som motvirker nedbrytning av kollagenet i huden. Derfor jobber den også på fine linjer og rynker. PHA passer for de aller mest sensitive som har for eksempel eksem eller rosacea, avslutter Natalie.

Psst! Ikke glem å bruke solbeskyttelse! Og du: hvis du er ny på syrer, bør du ikke begynne på sommeren da syrer gjør huden mer sensitiv for solen.


Av: Bella Säfvenberg
27 mai, 2021

Gi din mening om artikkelen

25 liker

Vurderinger & anmeldelser

Skriv en kommentar

Bli den første til å anmelde denne artikkelen